

חוקי בסיס לפנטזי NBA
עקרונות משחק הפנטזי NBA
משחק הפנטזי NBA, כמו שאר משחקי הפנטזי בענפים נוספים, הוא משחק אשר מתבסס על הרכבת קבוצות של שחקנים אמיתיים וצבירת ניקוד בהתאם לביצועי השחקנים במגרש האמיתי. הניקוד נצבר בדרכים שונות בהתאם להגדרות הפורמט המשוחק, ומשמש לצורך הכרעה לגבי המנצחים בתחרות. בכל ליגות הפנטזי NBA הניקוד נצבר בהתאם לנתונים הסטטיסטיים של השחקנים. חלוקת השחקנים לקבוצות השונות מתקיימת באמצעות דראפט.
הכר את הפורמט המשוחק
ליגות פנטזי NBA שונות בוחרות לשחק תחת פורמט ניקוד שונה. הערך של שחקני ה-NBA בליגת הפנטזי משתנה בהתאם לפורמט המשוחק. חשוב להכיר את חוקי הפורמט המשוחק, כדי להעריך את יכולות השחקנים ולפתח אסטרטגיות יעילות לניצחון.
פורמט הניקוד
ישנם מספר פורמטים של ניקוד ליגות פנטזי NBA. הערך של השחקנים יכול לעלות/לרדת בצורה משמעותית בהתאם לפורמט המשוחק, לכן חשוב מאוד להבין את ההבדלים בין הפורמטים.
1. Head-To-Head – בפורמט הזה כל קבוצה מתחרה במהלך שבוע שלם בדו-קרב מול קבוצה אחרת מהליגה. הקבוצות מתחרות על מספר קטגוריות ניקוד במהלך השבוע, והתוצאה של כל קטגוריה נקבעת לפי סיכום כל הנתונים הסטטיסטיים של שחקני הקבוצה במהלך כל השבוע. כל קטגוריה סטטיסטית מוכרעת כניצחון/הפסד/תיקו, וכל קבוצה צוברת מאזן עונתי של כל הקטגוריות שניצחה/הפסידה/עשתה תיקו.
2. Head-To-Head One Win – בפורמט הזה הדו-קרב השבועי מתנהל בזהה לפורמט Head-To-Head, אך תוצאת הדו-קרב מוכרעת לפי מספר הקטגוריות שכל קבוצה ניצחה. הקבוצה שמנצחת ביותר קטגוריות סטטיסטיות מוגדרת כמנצחת הדו-קרב השבועי, וצוברת למאזנה ניצחון אחד. תוצאת שבוע יכולה להיות תיקו בין הקבוצות. המאזן העונתי מורכב מכמות הניצחונות/הפסדים/תיקו שצברה הקבוצה במהלך כל העונה.
3. Head-To-Head Points – בפורמט הזה כל הנתונים הסטטיסטיים של השחקנים נמדדים במדד משוקלל שבעזרתו מקבל השחקן ניקוד עבור השורה הסטטיסטית שהשיג. קבוצות הפנטזי מתחרות ביניהן בדו-קרב שבועי (Head-To-Head). תוצאת השבוע נקבעת לפי סיכום כל הנקודות שצברו שחקני הקבוצות, ומוכרעת כניצחון/הפסד/תיקו בדומה לפורמט Head-To-Head One Win. הערך של הקטגוריות יכול להשתנות בהתאם להחלטת קומישינר הליגה, וברוב המקרים נקבע לפי מידת הקושי להשיג ערך גבוה באותה קטגוריה. לדוגמא, נקודה שיקלע השחקן תהיה שווה 1 נק', לעומת חסימה אחת או חטיפה אחת יהיו שוות 3 נק'.
4. Rotisserie (Roto) – פורמט שנתי ובו הקבוצות מתחרות אחת מול השניה על בסיס שנתי, ולא על בסיס שבועי כמו בפורמטי Head-To-Head השונים. הקבוצות מתחרות על מספר קטגוריות סטטיסטיות וצוברות את נתוני השחקנים לאורך עונה שלמה. בסיום העונה הקבוצות מקבלות ניקוד עבור מיקומן בכל אחת מהקטגוריות, והמנצחת היא הקבוצה עם הניקוד המשוקלל הגבוה ביותר.
5. Points Only – בפורמט הזה הנתונים הסטטיסטיים של השחקנים נמדדים בזהה ל-Head-To-Head Points, אך צבירת הנקודות היא עונתית כמו ב-Roto ולא שבועית כמו ב-Head-To-Head. הקבוצה שצוברת את הניקוד המצטבר הגבוה ביותר על-פני עונה שלמה היא המנצחת.
ליגת הפנטזי NBA של ישראל משוחקת בפורמט Head-To-Head One Win. בחוקי הבסיס של המשחק וההסברים לגבי הדראפט וניהול הקבוצה במהלך העונה יינתנו דגשים הנוגעים בעיקר לפורמט זה.
קטגוריות הניקוד
רוב ליגות הפנטזי NBA משוחקות עם אחד משני סוגי קטגוריות ניקוד:
1. Cat-9 – תחרות על 9 קטגוריות ניקוד – אחוזי שדה (FG%), אחוזי עונשין (FT%), כמות שלשות (3PTM), נקודות (PTS), ריבאונדים (REB), אסיסטים (AST), חטיפות (ST), חסימות (BLK), איבודים (TO).
2. 8-Cat – תחרות על 8 קטגוריות ניקוד – זהה לפורמט 9-Cat רק ללא תחרות על קטגוריית האיבודים (TO).
כל ליגה יכולה לבחור במגוון קטגוריות סטטיסטיות נוספות שעליהן יתחרו הקבוצות, אך הרוב המוחלט של הליגות משחק עם אחד משני הפורמטים הנ"ל. חשוב לזכור שכמעט כל המידע התומך באינטרנט וברשתות החברתיות מתייחס לנתוני השחקנים תחת אחד מהפורמטים הנ"ל.
הכר את חוקי הליגה
לכל ליגת פנטזי NBA ישנם חוקים שונים אשר מגדירים את הדרכים להתנהלות השוטפת של הליגה במהלך העונה. נעבור על כמה חוקים מרכזיים שחשוב להכיר.
1. Season-Long vs Keeper – ליגות Season-Long אלו ליגות שנערכות במהלך עונה שלמה שבסופה מוכתרת אלופת הליגה. בתחילת העונה הבאה כל הקבוצות מתחילות מאפס ושחקני ה-NBA מחולקים לקבוצות הפנטזי מחדש.
ליגות Keeper אלו ליגות שבהן לכל קבוצה יש זכות לשמור על מספר מסוים של שחקנים מהסגל הסופי של הקבוצה לקראת עונת הפנטזי NBA הבאה. מספר השחקנים שכל קבוצה יכולה לשמור נקבע מראש על-ידי כל ליגה. השחקנים שנשמרו על-ידי קבוצות הליגה לא זמינים לבחירה במהלך הדראפט. בליגות Keeper נעשים שיקולים אסטרטגיים שכוללים מחשבה על העונות הבאות, בעוד בליגות Season-Long המחשבה היא על העונה הנוכחית בלבד.
2. סוג הדראפט – ישנם מספר סוגי דראפט בהם מחולקים שחקני ה-NBA בין קבוצות הפנטזי. הסבר מפורט על סוגי הדראפט השונים ניתן למצוא בעמוד "דראפט".
- Live Standard Draft – דראפט שבו כל קבוצה בוחרת בתורה את השחקן בו היא מעוניינת מבין השחקנים הפנויים שעדיין לא נבחרו בבחירות קודמות. כל קבוצה מוגרלת למיקום בו היא בוחרת בסיבוב הראשון. המעבר בין סיבובי הדראפט נעשה בצורת נחש, כאשר הקבוצה שבוחרת במקום האחרון של הסיבוב הראשון תבחר במקום הראשון של הסיבוב השני. באותו אופן הקבוצה שבוחרת ראשונה בסיבוב הראשון תבחר אחרונה בסיבוב השני, ולאחר מכן תבחר ראשונה בסיבוב השלישי, וכך הלאה.
- Live Salary Cap Draft – דראפט שבו כל קבוצה בוחרת בתורה שחקן עליו תבוצע מכירה פומבית. כל קבוצה תתחיל את הדראפט עם תקציב מסוים, והסכום שתשלם הקבוצה עבור מכרזים בהם תנצח ירדו מהתקציב שלה להמשך הדראפט. תקציב הקבוצה צריך לשמש כדי למלא את כל עמדות הסגל.
- Autopick Draft – כל קבוצות הליגה מכינות דירוג של שחקני ה-NBA לפי ראות עיניהן, וחלוקת השחקנים נעשית באופן אוטומטי ולא גלוי. כל קבוצה בתורה תבחר בשחקן הזמין המדורג ראשון בדירוג שהכינה. סדר הבחירות הדראפט זהה לזה שב-Live Standard Draft.
3. עמדות ההרכב ומספר השחקנים בסגל – כל ליגה יכולה לבחור את העמדות שירכיבו את הסגל וההרכב של כל אחת מהקבוצות. כל שחקן NBA מוגדר כ"כשיר" עבור עמדות מסוימות על המגרש, לפי העמדות בהן אותו שחקן משחק במשחקי ה-NBA האמיתיים (PG/SG/SF/PF/C). חלק מהשחקנים כשירים להרכבה בעמדה אחת בלבד, חלק בשתי עמדות וחלק בשלוש עמדות. רוב ליגות הפנטזי NBA מורכבות מהעמדות הבאות:
PG, SG, G, SF, PF, F, C, C, Util, Util, BN, BN, BN, סה"כ 13 שחקנים בסגל, 10 שחקנים בהרכב.
G – שחקן בעמדת Guard כלשהי
F – שחקן בעמדת Forward כלשהי
Util – שחקן בכל עמדה שהיא
BN – שחקן ספסל שנתוניו אינו נחשבים לצורך צבירת הניקוד
אפשרות נוספת לבחירה היא עמדת IL/IR (Injured-List/Injured-Reserve) שבה ניתן להרכיב שחקן פצוע ולהוסיף לסגל שחקן ממאגר השחקנים החופשיים.
חוקים נוספים:
- מספר הקבוצות בליגה
- מבנה הפלייאוף
- הגבלות שבועיות/עונתיות על חילופי שחקנים (שחקנים חופשיים/טריידים)
- תכיפות קביעת ההרכב (הרכב יומי/שבועי)
- אופן ביצוע החילופים בסגל (חילוף להיום/למחר)
דירוג השחקנים
כל אחת מפלטפורמות משחקי הפנטזי NBA מספקת למשתתפים כלים וייעוץ לניהול הקבוצה. הכלי המרכזי עבור קבוצות הפנטזי הוא דירוג השחקנים, שהוא מדד משוקלל של נתוני השחקנים בכל קטגוריות הניקוד ודירוג כל שחקני ה-NBA לפי מדד זה. חישוב המדד נעשה על-ידי חישוב סטיית התקן של נתוני כל שחקן ביחס לממוצע בליגה באותה קטגוריה, וסיכום סטיות התקן בכל קטגוריות הניקוד.
לפני פתיחת העונה דירוג השחקנים מייצג תחזית של מומחי פנטזי אשר עובדים עבור אותה פלטפורמת משחק. במהלך העונה הדירוג מסתמך על נתוני השחקנים בפועל.
חשוב לזכור שדירוג השחקנים הוא כלי מייעץ בלבד. מכיוון שרוב ליגות הפנטזי נמדדות במספר קטגוריות ניקוד, לא בהכרח ששחקן שמדורג 5 יהיה יותר טוב עבור קבוצה ספציפית מאשר שחקן שמדורג 10. כמו בכדורסל קבוצה היא חיבור של מספר שחקנים, וגם בפנטזי יש לזה משמעות. כל קבוצת פנטזי צריכה למצוא את האיזון הסטטיסטי הנכון עבורה, לכן יכול להיות מצב שנתוני השחקן שמדורג 10 יתרמו לקבוצה מסוימת יותר מאשר נתוני השחקן שמדורג 5.