

ניהול במהלך העונה
הכר את הקבוצה
אחרי שהדראפט של הליגה נערך והרוחות נרגעות, עוברים לשלב ההיכרות עם הקבוצה והליגה.
בלהט הדראפט אתם הרבה פעמים עשויים לבחור בשחקנים שלא התכוונתם לבחור לפני הדראפט, והקבוצה שלכם עשויה להיראות שונה לחלוטין ממה שדמיינתם. חשוב עוד לפני תחילת העונה לבחון צפי של מספר מאפיינים כלליים של הקבוצה:
1. קטגוריות קיצוניות – הערכת דומיננטיות/חולשה בקטגוריות מסוימות על-סמך נתוני העונה שעברה והערכה אישית לנתוני העונה הקרובה. הקטגוריות הקיצוניות יצביעו לנו האם יש כיוון מסוים שאליו יותר כדי לקחת את הקבוצה שלנו. צריך לזכור שהרבה שחקנים משנים סיטואציה מעונה לעונה, לכן צריך לקחת בעירבון מוגבל את נתוני העונה שעברה וההערכות האישיות.
2. שחקני מפתח – זיהוי שחקני מפתח תוך כדי התייחסות לכיוון הראשוני אליו נראה שכדאי לבנות את הקבוצה. ברוב המקרים שחקני המפתח יהיו השחקנים שנבחרו בסיבובים הראשונים של הדראפט, אך גם שחקנים מסיבובי אמצע הדראפט יכולים להיות משמעותיים מאוד עבור קבוצות באסטרטגיות שונות.
3. עמדות הסגל – בדיקה של חלוקת השחקנים על-פני עמדות הסגל ומציאת נקודות בעייתיות כמו מחסור/עודף בשחקנים מאותה עמדה.
4. קבוצות הליגה – בחינת הסגלים ונקודות החוזקה/חולשה של שאר קבוצות הליגה. מציאת מתחרים צפויים על קטגוריות מסוימות, ומנגד גם זיהוי שחקנים פוטנציאליים לרכישה.
החלפת שחקנים
השוק החופשי – Free Agents
השוק החופשי הוא המקום בוא אתם עושים את רוב פעילות המסחר שלכם, ובו אתם יכולים באופן חופשי להחליף את אחד משחקני הסגל בשחקן שלא משתייך לסגלים של קבוצות הליגה. ישנן סיבות רבות שבגללן אתם צפויים לרצות לסחור בשוק החופשי, כמו פציעה, יכולת ירודה, פריצה של שחקן חופשי, טקטיקה נקודתית לניצחון, תוספת משחקים ועוד. לכמות המשחקים של כל קבוצת פנטזי משקל מכריע על ההתמודדות, לכן מומלץ להשאיר מספיק עמדות בסגל שבהן יש שחקנים שניתן להחליף בלי לחשוב הרבה. כמות עמדות סוף הסגל שכדאי להחזיק תשתנה מקבוצה לקבוצה לפי העדפה אישית, ותושפע גם מכמות החילופים השבועית המותרת בליגה.
חשוב לבחון את הלו"ז השבועי של השחקנים שאתם חושבים לזרוק מהסגל ושל השחקנים שאתם שוקלים להביא מהשוק החופשי. בעזרת תשומת לב לימי המשחקים ניתן להרוויח משחקים נוספים בדו-קרב השבועי, ופעמים רבות להכריע בעזרת משחקים נוספים אלו את תוצאת הדו-קרב.
בנוגע למציאת שחקנים חופשיים טובים אין תחליף למעקב שוטף על חדשות הליגה וסטטיסטיקת השחקנים וקריאה של המלצות מומחים. מי שיתרכז כל יום רק בשורה הסטטיסטית של השחקנים שלו יישאר מאחור בכל הנוגע לשוק החופשי, וייאלץ להסתפק "בשאריות".
אירוע אחד מרכזי בנוגע לשוק החופשי הוא הטרייד דדליין ב-NBA, סיום חלון ההעברות בליגה. הימים שלפני הדדליין, ובעיקר יום הדדליין עצמו, מלאים בהעברות שחקנים בין קבוצות הליגה. חלק מההעברות הן העברות קטנות וחלק גדולות, אך לכל העברה יכולה להיות השפעה מרחיקת לכת על הסיטואציה של שחקנים מסוימים. מומלץ להגיע לימי הדדליין עם העברות זמינות לביצוע, גם מבחינת המגבלה השבועית וגם מבחינת שחקני סוף סגל.
תקציב ווייבר - Waivers
ברוב ליגות הפנטזי, שחקן שנחתך מסגל של אחת הקבוצות מוגרד כווייבר (Waiver) לתקופת זמן מסוימת. במהלך התקופה הזאת הוא אינו זמין לצירוף מיידי לסגל קבוצות הפנטזי. הקבוצות עורכות מכרז סמוי בו כל קבוצה יכולה להחליט כמה כסף היא מוכנה לשלם כדי לצרף את השחקן לשורותיה. הקבוצות מתחילות את העונה עם תקציב ווייבר מסוים שמשמש למכרזים במהלך כל העונה. ברוב המקרים שחקן שנזרק מקבוצה אחת לא יהיה אטרקטיבי עבור קבוצות אחרות ובסיום תקופת הווייבר יהפוך לשחקן חופשי, אך יש גם מקרים שקבוצות מחליטות לזרוק שחקנים אטרקטיביים. בגלל נדירות המקרים האלו כדאי לנצל את התקציב, ולא להסס לשלם סכומים גבוהים במידה ונתקלים בשחקן שיכול לשדרג את הקבוצה. השדרוג יכול לבוא לידי ביטוי בהתאמה לצרכי הקבוצה או בערך שיוכל לשמש כקלף מיקוח בטרייד עתידי.
טריידים
הדרך השניה להחלפת שחקני הסגל היא באמצעות טריידים, מסחר ישיר מול קבוצה אחרת מהליגה. באופן כללי רוב הקבוצות מרוצות מהשחקנים הבכירים בסגל ומכוונות את אסטרטגיית הקבוצה ליכולות של שחקנים אלו, או סתם "מאוהבות" בשחקנים הבכירים ומעריכות אותם יתר על המידה האובייקטיבית. מהסיבות האלו טריידים מתרחשים לעתים יותר נדירות מחילופים בשוק החופשי. בהרבה מקרים אנשים מחפשים רווח משמעותי בעסקה, ושוכחים שטרייד טוב הוא טרייד ששתי הקבוצות מרוצות ממנו. סיבה נוספת למיעוט בטריידים בפנטזי NBA היא בצורת הניקוד לפי קטגוריות. הרבה פעמים קשה לאנשים לזום או לאשר טרייד כאשר הם צריכים לקחת בחשבון בשיקולים שלהם את ההשפעה על מספר רב של קטגוריות.
טריידים משמשים לשני צרכים עיקריים:
1. השגת ערך – מציאת הזדמנות שווה מבחינה עסקית. השגת נכס יוקרתי יותר, ללא קשר להתאמה שלו לתלכיד הקבוצתי. ברוב המקרים בהם אין התאמה לתלכיד הקבוצתי, הנכס הנרכש ישמש כקלף מיקוח לטרייד המשך.
2. עיצוב הקבוצה – מכירה של שחקנים שפחות מתאימים לתלכיד הקבוצתי בתמורה לשחקנים ברמה דומה אך בעלי אופי סטטיסטי שמתאים יותר לצרכי הקבוצה.
ברוב המקרים הטרייד המועדף על קבוצות הפנטזי, אך הקשה ביותר לביצוע, הוא טרייד לא מאוזן של שני שחקנים בתמורה לשחקן אחד (או כל כמות לא מאוזנת אחרת). קבוצות ירצו להיות בצד שמצמצם את הסגל, כלומר זה שנותן שני שחקנים ומקבל שחקן אחד. המחשבה מאחורי טרייד כזה היא השבחת הסגל על-ידי שדרוג שני שחקנים לאחד איכותי יותר, תוך אמונה וביטחון שבמהלך העונה ניתן יהיה למלא את המקום בסגל על-ידי שחקן חופשי איכותי שיימצא. מכיוון שרוב הקבוצות מעדיפות להיות בצד הזה של הטרייד אז טריידים כאלה לא קורים הרבה. עם זאת, ישנם מצבים שבהם להיות בצד ההפוך, זה שמקבל שני שחקנים, הוא לא רעיון רע. ראשית, לקראת הפלייאוף מומלץ להעמיק את הסגל ולא להשאיר הרבה עמדות עם שחקנים ברמת סוף סגל שלוקים בחוסר יציבות.
גם קבוצות תחתית שנדרשות לעשות שינויים מהפכניים בקבוצה כדי להציל את העונה יכולות להשתמש בטרייד כזה ולהשתפר משמעותית. לכל מאמני הפנטזי יש עונות רעות, כאלה שמלוות בפציעות רבות, יכולת נמוכה או סתם קצת חוסר מזל. המאמנים הטובים הם אלו שיודעים לעשות את השינויים שיחזירו אותם לתחרות, ולעשות אותם בזמן. חשוב לזכור שבדו-קרב הפנטזי NBA מתחרים על מספר מסוים של קטגוריות, אבל צריך לנצח רק חלק מהן כדי לזכות בניצחון השבועי. קבוצות תחתית שנואשות לשנות את מצבן צריכות לשקול אסטרטגיית פאנט של צמצום קטגוריות ומיקוד במינימום קטגוריות נדרש. מכירה של אחד מכוכבי הקבוצה, שפחות מתאים לאופי הסגל, תמורת 2 או אפילו 3 שחקנים ממוקדי קטגוריות, תצמצם את הגמישות של הקבוצה והאפשרויות לניצחון. מצד שני, העסקה תחזק אותה משמעותית באותן קטגוריות שניתן לצפות שנבחרו בגלל יכולות שחקני הסגל האחרים, וכך להפוך פעמים רבות לקבוצה מנצחת. צריך לשים לב מתי הגיע הזמן לבצע את השינוי, ולא לחכות עד שכבר מאוחר מדי.
פעמים רבות קבוצות פנטזי רודפות אחרי הניצחון השבועי כמעט בכל מחיר. צריך לשים לב למקרים כאלה ולא להסס לפעול ולנסות להרוויח ערך תוך ניצול הצורך של הצד השני בניצחון מיידי. מקרה בולט אחד לניצול עמדה בטרייד הוא בחצי השני של השבוע. קבוצות שיחפשו ניצחון בכל מחיר יסכימו לשלם מחיר קצת יותר גבוה כדי לקבל שחקן שיועיל להם יותר לדו-קרב השבועי הנוכחי. בנוסף, קבוצות שנמצאות בצמרת הטבלה ופחות לחוצות על ניצחונות מידיים צריכות לשאוף לנצל את מעמדם כדי להשיג עסקאות טובות בהסתכלות ארוכת טווח.
פתיחת העונה
השבועות הראשונים של העונה שופעים בהזדמנויות זולות לחיזוק הקבוצה. ראשית, על-אף ההכנה הארוכה לדראפט וההערכות שעושים מאמני הפנטזי, פעמים רבות חלק מהשחקנים הנבחרים בדראפט מאכזבים בפתיחת העונה. שחקנים שנבחרו בסוף הדראפט ומאכזבים בפתיחת העונה הופכים למועמדים מידיים להדחה מהסגל. מנגד, ישנם שחקנים רבים שפותחים את העונה עם תצוגות מרשימות מהמצופה, וחלק לא מבוטל מהם נמצא בשוק החופשי. מומלץ לקבוצות הפנטזי להיות עירניות וחדות לתצוגות מרשימות של שחקני השוק החופשי בימים הראשונים של העונה. פעמים רבות ניתן להשיג בתחילת העונה שחקנים עם ערך גבוה שיכולים להועיל במהלך כל העונה. בשלב הזה השיקול המומלץ בחיפוש השחקנים החופשיים הוא תקרת היכולת שלהם (Upside/Ceiling), ופחות ההתאמה של השחקנים לאופי הקבוצה המסתמן.
הזדמנות נוספת לחיזוק הקבוצה והגדלת הערך היא בטרייד Buy Low/Sell High, רכישה של שחקנים בנקודת השפל של הערך שלהם או לחילופין מכירה של שחקנים בנקודת השיא של הערך שלהם. עונת ה-NBA היא ארוכה מאוד וכוללת 82 משחקי עונה סדירה. בכל עונה ישנם לא מעט שחקנים שאחרי מספר שבועות מציגים מספרים סטטיסטיים מאכזבים ביחס למצופה, ולהיפך. עם זאת, ככל שמתקדמת העונה הסטטיסטיקה מתיישרת והיכולות האמיתיות מתגלות. כדאי לנסות לנצל מצב לחץ מצד קבוצה אחרת ולהשיג שדרוג לסגל על-ידי רכישת אחד השחקנים המאכזבים שלה, שבהסתכלות לטווח ארוך צפוי להשתפר. לגבי כל מקרה כזה, בין אם מדובר ב-Buy Low ובין אם ב-Sell High, חשוב לבחון ולראות האם אנחנו חושבים שמדובר בעניין מקרי ותוצאה של מדגם קטן או שמא מדובר במגמה. כאשר נעריך שמדובר במגמה, לא בטוח שנרצה לבצע את הטרייד. אם שחקן בכיר פתח בצורה מאכזבת את העונה, ואנחנו מרגישים שלא יוכל לשפר את יכולותיו בקלות, לא נרצה לתת עבורו ערך רב מדי. זה נכון גם במקרים הפוכים בהם אנחנו שוקלים מכירה של שחקן שפתח את העונה גבוה מהציפיות.
במהלך השבועות הראשונים של העונה ובעיקר אחרי שינויים משמעותיים בסגל הקבוצה, חשוב לבחון מחדש את החוזקות והחולשות של הקבוצה.
ניהול פציעות
כמות הפציעות ב-NBA עולה מעונה לעונה, וכך גדלה גם השפעתן על קבוצות הפנטזי. שבועות פנטזי רבים מוכרעים בסופו של דבר לטובת הקבוצה הבריאה יותר. לכן, ישנם מספר מצבים אותם כדאי לבחון ביחס לשחקנים ובריאותם:
1. לצפות את הנולד – ישנם שחקנים שמועדים לפציעות לאורך הקריירה שלהם. ישנן קבוצות שצפויות (לא) להיאבק בתחתית ה-NBA ועלולות להשבית את שחקניהן בחצי השני של העונה. חיזוי הפציעות הוא אינו דבר קל, ובטח לא חיזוי התזמון שלהם. עם זאת, במקרים רבים אפשר להעריך איך תיראה העונה מבחינת בריאות השחקן. לדוגמא, ג'ואל אמביד מעולם להגיע ל-70 משחקים בעונה סדירה וברוב העונות החמיץ כ-20 משחקי ליגה. ניתן לשער שגם בעונה הקרובה אמביד יחמיץ מספר דומה של משחקים.
2. לוחות זמנים – ברוב הפציעות שמתרחשות נוכל למצוא מידע לגבי זמן ההחלמה הצפוי. חשוב להיות מודעים לזמן ההיעדרות הצפוי של השחקן הפצוע, ולקבל את ההחלטות הנדרשות לקבוצה בהתאם לצרכים בתקופת זמן זאת.
3. איסוף פצועים – לא מעט קורה מצב שבו לקבוצה אחת יש מספר פצועים בזמן נתון. על הקבוצה לבחון את מצבה ביחס לשאר קבוצות הליגה, ולהבין האם היא יכולה להרשות לעצמה להפסיד מספר שבועות עד שהפצועים יחזרו. במידה והקבוצה צריכה ניצחונות מידיים מומלץ לנסות למכור חלק מהשחקנים הפצועים עבור שחקן בריא עם ערך מעט יותר נמוך, וכך לחזור מיד להתחרות. במידה והקבוצה בצמרת או שמדובר בפתיחת העונה, קבוצות נוטות להרשות לעצמן מספר הפסדים בתמורה לחיזוק הסגל לקראת ההמשך. במצבים כאלה הקבוצות ישמרו על הפצועים שלהן, ולפעמים אפילו יקריבו מראש את זמן הפציעה וינסו לאסוף פצועים נוספים מרחבי הליגה. כך, ברגע שהפצועים הקיימים והמצטרפים חוזרים מפציעה, הקבוצה תהיה עוצמתית יותר ותוכל להפגין דומיננטיות. מומלץ להיזהר מפני חפירה של בור גדול בתחילת העונה על-ידי איסוף פצועים, כי אמנם הפצועים צפויים לחזור אבל סיכוי גבוה שגם בהמשך נסבול מפציעות כאלה ואחרות. בנוסף, קיים הסיכון שהפציעות הקיימות יחמירו וההחלמה תיגרר על-פני תקופה ארוכה יותר.
לקראת הפלייאוף
ככל שמתקרב הפלייאוף יש יותר קבוצות פנטזי שמרוכזות בניצחון המיידי לצורך ביסוס המעמד שלהן.
לצד הפעולות לשיפור מיידי של הקבוצה, כדאי לחשוב גם על אסטרטגיית הקבוצה בפלייאוף, כמובן בהתאם למצבה של הקבוצה בטבלה. אחרי שחולף הטרייד דדליין בפנטזי קשה מאוד לבצע שינויים מהפכניים דרך השוק החופשי. לכן, רצוי להתחיל לחשוב על אסטרטגיה לפלייאוף עוד לפני הדדליין שמתרחש בשבועות ההכרעה של העונה הסדירה. ניתן להניח שברוב המקרים קבוצה תפסיד את הקטגוריות החלשות שלה בשבועות הפלייאוף הפוטנציאליים. לכן, מומלץ לבחון את החוזקות והחולשות של הקבוצה מול הקבוצות האחרות שצפויות להיות בפלייאוף, וברוב המקרים לתת דגש על שיפור הקטגוריות החזקות של הקבוצה על-פני חיזוק החולשות שלה. במהלך העונה רוב הקבוצות מחפשות טרייד לא מאוזן שישדרג את איכות הסגל ויצמצם אותו, ויוצאים מתוך הנחה שימלאו את החלל שנוצר דרך השוק החופשי. ככל שמתקרב הפלייאוף, קבוצות שיצמצמו את הסגל מסתכנות בסגל לא מאוזן שמורכב משחקנים בכירים מצד אחד, אך מנגד גם לא מעט עמדות ברמת סוף סגל. בשלב מסוים כדאי להפסיק לחפש טרייד שיצמצם את הסגל, ולעסוק במילוי הסגל בשחקנים איכותיים ויציבים באופן יחסי שיתרמו לפי הצרכים של הקבוצה. כמובן שצריך לבחון כל מקרה לגופו, ויהיו פעמים ששדרוג הסגל במחיר של צמצום יהיו יעילים גם בשלבי הסיום.
שבוע נתון מוכרע פעמים רבות לטובת הקבוצה שתהנה מיותר משחקים באותו שבוע. הפסד בשבועות הפלייאוף מסיים את העונה עבור הקבוצה המפסידה, לכן מומלץ לבחון את לו"ז הפלייאוף של שחקני הקבוצה. קבוצות שמתחרות על כל ניצחון כדי להתברג לפלייאוף יתנו לנתון הזה משקל מועט במערכת השיקולים שלהן, אך קבוצות שבטוחות בצמרת יכולות לשפר את עמדתן עוד יותר ולהשיג שחקנים עם לו"ז פלייאוף איכותי, גם במחיר של הפסד רגעי.
פלייאוף
שבועות הפלייאוף של הפנטזי מתנהלים כמו שבועות רגילים במהלך העונה, רק שבפלייאוף בהכרח פוגשים את הקבוצות החזקות ביותר. מכיוון שהפסד שולח את הקבוצה הביתה, חשוב לערוך בדיקות מקיפות ככל הניתן ולתכנן טקטיקה נקודתית לאותו שבוע. מאותה סיבה, חשוב לנצל את השוק החופשי לצורך חיזוק נקודתי של הקטגוריות החשובות בדו-קרב השבועי. כל חילוף יכול להכריע את השבוע, וקבוצה שתגייס לשורותיה שחקן בעל ערך שאינו מועיל נקודתית לאותו שבוע עלולה למצוא את עצמה במהירות מחוץ לפלייאוף.